понеделник, 23.09.24
5.8 C
София
14 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Риши Сунак ще сключи газова сделка със САЩ, за да облекчи енергийната криза

      Великобритания е в напреднали преговори със страни по света за разрешаване на енергийната криза, подхранвана от нахлуването на Русия в Украйна през пролетта, пише британският вестник „Телеграф“.

      „Телеграф“ е разговарял с половин дузина настоящи и бивши правителствени фигури, които са запознати с преговорите по енергийната сделка между САЩ и Обединеното кралство. Известно е, че Лиз Тръс, бившият министър-председател на Великобритания, и Джо Байдън, президентът на САЩ, са обсъдили лично подробностите по споразумението. Сделката продължава да се преследва от служители на Обединеното кралство във Вашингтон под ръководството на Риши Сунак, като съобщението се очаква през следващата седмица или две, въпреки че датата все още не е определена.

      САЩ са готови да обещаят да изнесат милиарди кубически метри втечнен природен газ за Обединеното кралство, казаха източници пред британския „Телеграф“. Обединеното кралство се надява цифрата да бъде около 10 милиарда кубически метра. На целия Европейски съюз бяха обещани 15 милиарда кубически метра от САЩ тази пролет.

      Лондон има повече свобода да сключва двустранни енергийни споразумения със страни след напускането на ЕС в началото на миналата година. Обединеното кралство също така преследва сделки за внос на повече втечнен природен газ от Норвегия и Катар, като тези споразумения имат потенциала да заменят сделката със САЩ по отношение на обема.

      Любопитното е, че Риши Сунак обяви газовата сделка със САЩ след участието си в 27-ата Конференция за климата в египетския курорт Шарм-ел Шейх, където призова световните лидери да „изпълнят“ обещанията си за справяне с изменението на климата.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ