събота, 21.09.24
14.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Джо Байдън и Си Дзинпин проведоха първата си среща

      Президентът Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин проведоха първата си лична среща в понеделник, откакто президентът на САЩ встъпи в длъжност преди почти две години, с цел да „управляват“ различията между суперсилите, докато те се състезават за глобално влияние на фона на нарастващо напрежение в икономиката и сигурността.

      Си и Байдън се поздравиха с ръкостискане в луксозен курортен хотел в Индонезия, където присъстват на срещата на върха на Г-20 на големите икономики, преди да седнат за разговор, който се очакваше да продължи няколко часа.

      „Като лидери на нашите две нации, според мен споделяме отговорността да покажем, че Китай и Съединените щати могат да управляват различията си, да позволят конкуренцията да се превърне в нещо, което да е близо до конфликт, и да намерим начини да работим заедно по спешни глобални въпроси които изискват нашето взаимно сътрудничество“, каза Байдън, откривайки срещата.

      Си каза, че се надява те да „начертаят правилния курс на отношенията между Китай и САЩ“ и че е готов за „откровен и задълбочен обмен на мнения“ с Байдън.

      И двамата влязоха в дългоочакваната среща с подсилени политически позиции у дома. Демократите триумфално удържаха контрола над Сената на САЩ, с шанс да увеличат редиците си с един на балотаж на избори в Джорджия следващия месец, докато Си получи трети петгодишен мандат през октомври от националния конгрес на Комунистическата партия.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ