петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Проф. Христов: България и Румъния са като Мордор и „силите на светлината“ за Европа

      „България не е много сложно да я управляваш. Едно посредствено общество не се управлява сложно.“

      Това каза в интервю за БНР проф. Иво Христов, социолог, юрист и международен анализатор.

      В България никога в историческа перспектива не е имало култура за активна и упорита съпротива отдолу, която да налага решения на продажни сили, посочи още Христов. Той смята, че има мълчалива съпротива, но ако дойде денят Х, нашето общество по-скоро няма да бъде готово да се съпротивлява.

      Отказът за Шенген според проф. Христов е „черен геополитически знак“, който показва докъде ще бъде Европа в средносрочна перспектива – „докъдето са били хабсбургските граници“.

      „Ние на Европа сме в кърпа вързани, така или иначе. Тя има нужда от междинна, периферна територия – нещо средно между Мордор и „силите на светлината“ и тази функция се изпълнява от България и Румъния“.

      Подготовката на мобилизираните в Русия завършва и започва тяхната инфилтрация в западна посока. Когато се задвижи такава маса от хора, въпросът е докъде ще спрат, допълни той, заяви той за конфликта в Украйна.

      „Пушечното месо на Източната Европа ще бъде хвърлено на украинския фронт, рано или късно“, песимист е Христов.

      Той изрази позиция, че референдум за еврото е практически невъзможен и „това е геополитическо решение, което вече е взето“ не от нас.

      Политическите сили играят „особено танго“ – за пред публиката всички твърдят, че искат да направят правителство, но истината е, че искат, „ако може някакъв бушон да поеме пасивите на ситуацията в най-тежките зимни месеци“, както и шоковете във външнополитически план, описа политическата ситуация проф. Иво Христов.

      Той изказа предположение, че по-скоро се готвят в средносрочен политически хоризонт – местните избори, които „гарантират окопаване на терена“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ