неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      На първо четене: България напуска Международната банка за икономическо сътрудничество

      Със 138 гласа „за“, 26 – „против“ и 18 „въздържал се“ парламентът прие на първо четене Законопроект за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка (МИБ) и нейния устав и на Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС), внесен от Министерския съвет.

      Основно от „Възраждане“ и „БСП за България“ бяха против проектът да бъде одобрен от българското Народно събрание, а от парламентарната група на „Възраждане“ заявиха, че между двете четения ще внесат свои редакционни поправки. Затова и не беше прието предложението на председателя на бюджетната комисия Петър Чобанов законопроектът да бъде гласуван днес на две четения.

      Прекратяването на членството следва да се извърши съгласно процедурите, предвидени в споразуменията за учредяване на институциите и със съотносимите вътрешноправни процедури, пише вносителят. Процедурата изисква денонсиране от страна на Народното събрание на международните договори за учредяване на двете институции.

      Съгласно чл. 8 от Устава на МИБ и чл. IX от Споразумението за организацията и дейността на МБИС, всяка страна може да прекрати членството си в банките, след като уведоми за това управителните органи на двете институции най-малко шест месеца предварително. 

      Със законопроекта се предлага започване на процедура по оттеглянето на Република България, съгласно уставните документи на банките.

      Международната инвестиционна банка е международна финансова институция за развитие със седалище в Будапеща. Страните-членки на МИБ са България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. Уставният капитал на МИБ е 2 млрд. евро, а внесената му част към момента е 427,1 млн. евро, е записано пише вносителят. В мотивите се посочва също, че Русия е най-големият акционер в МИБ с 47,21 процента дял във внесения капитал на банката. 

      Понастоящем участието на България във внесения капитал е 42,2 млн. евро или 9,88 на сто от него.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ