Search Suggestions
      Search Suggestions

          Николай Костов: Износът на важните лекарства е в полза на застрахователни фондове, но не и на българите

          „Глобалната картина – това е липсата на около 400 лекарства на пазара. Не всички от тях се изнасят – около 170-180 лекарства се изнасят и са в този списък с дефицитни лекарства, повечето от тях нямат никакви заместители. Това са много скъпи лекарства по Здравна каса, обикновено оригинални лекарствa“. Това коментира Николай Костов от Асоциацията на собственици на аптеки в предаването „ЕвродикоФ“ в ефира на „Евроком“.

          Според него проблемите с производствените и износните проблеми се смесват.

          „Много играчи използват това. Например в тези 400 лекарства, останалите над 180 са генерични лекарства, за които обикновено производствените причини са проблем, а не износа. Това понякога служи като аргумент на тези, които изнасят – “ето виждате ли, тук има лекарства, при които други причини участват в недостига им”. Да, така е, но най-важните лекарства се изнасят.“

          Според мен от тази група от 170-180 лекарства е много трайно като тенденция, от много години, и може да се забрани, защото е много ясно кои лекарства се изнасят. Ние като асоциация, и други подобни организации, можем да дадем информация за това. Тези най-важни лекарства трябва да се забрани да се изнасят.“, категоричен е Костов.

          На въпрос защо не се забранява износът толкова време, той отговори:

          „Оправдават се, че ЕК няма да се съгласи с подобна забрана, защото нарушава свободното движение на стоки и капитали. Разбира се, този основополагащ принцип за съжаление в случая не работи за българия, а за други държави, защото изнасяйки ги, те икономисват пари на техните застрахователни фондове. Това е от полза за тези фондове, но не е от полза за българите.“

          Има обвинения, които политиците си хвърлят помежду си, че тази система е нарочно направена, формулата е променена, или изначало не е добре направена. Замерят се с тази система. Според мен тя не е ефективна.“, коментира Николай Костов.

          „Не трябва да съдим Здравната каса за това, системата за рефериране не е измислена само от нея. Вдигането на цените ще нанесе голям удар върху българските болни хора.“, заяви той.

          Според Николай Костов може да се ограничи износът, или поне да се направи опит за това. 

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          Search Suggestions
              Search Suggestions