неделя, 29.09.24
18.9 C
София
21 C
Пловдив
19 C
Варна
Search Suggestions

      Иран: Силите на САЩ в Близкия изток са атакувани поради „грешна американска политика“

      Иран заяви, че атаките срещу американските сили в Ирак и на други места в региона в понеделник са резултат от „грешна американска политика“, включително подкрепа за Израел във войната му срещу Хамас, предава Алрабия.

      Силите на САЩ са подложени на многократни атаки в Ирак и Сирия, откакто въоръжени лица на Хамас прехвърлиха границата с Газа на 7 октомври, убивайки 1400 души и завладявайки 239 заложници, според израелски официални лица.

      В отговор Израел отприщи тежка бомбена кампания срещу управляваната от Хамас Ивица Газа, която според здравното министерство в понеделник е убила 8306 души.

      „Атаката срещу американски бази в региона, особено в Ирак, е резултат от погрешна американска политика в региона, която се надяваме, че тя ще коригира“, каза говорителят на външното министерство на Иран Насер Канани.

      По думите му атаките са извършени от групи срещу „присъствието на САЩ в региона и сериозно се противопоставят на американската подкрепа за престъпленията на ционисткия режим (Израел)“.

      „Това, което посееш, жънеш“, каза той, призовавайки Съединените щати да „спрат“ да подкрепят Израел.

      Иран, който подкрепя Хамас финансово и военно, приветства атаките от 7 октомври като „успех“, но отрече всякакво участие.

      Началникът на щаба на иранската армия Мохамад Багери в понеделник заяви, че Хамас е „готова за израелска наземна атака“.

      По-рано в понеделник около 200 протестиращи, включително ирански евреи, се събраха в синагога в Техеран, призовавайки за прекратяване на огъня и осъждайки „клането на деца, жени и беззащитни хора“.

      Иран многократно е предупреждавал за разширяване на войната между Хамас и Израел в други части на региона.

      Белият дом обвини Техеран в „активно подпомагане“ на атаки срещу американските сили в Близкия изток.

      В четвъртък американските военни съобщиха, че са ударили две съоръжения в Източна Сирия, използвани от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) на Иран и свързаните с него групи.

      Президентът Ебрахим Раиси каза, че Иран смята за „свой дълг да подкрепя съпротивителните групи“, но настоя, че те „са независими в своите мнения, решения и действия“.

      Съединените щати имат около 2500 войници в Ирак и около 900 в Сирия като част от усилията за предотвратяване на възраждането на ИД.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ