вторник, 24.09.24
10.8 C
София
16 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      Отвлеченият кораб с българи на борда: какво целят хутите?

      ,,С отвличането на товарния кораб „Galaxy Leader“, в чийто екипаж има и българи, йеменските хути се опитват да създадат несигурност и да изпратят сигнал към целия регион, казват експерти, пише „Дойче Веле“.

      ,,Бунтовниците хути в Йемен разширяват нападения си срещу Израел. Говорител на военизираната група обяви, че в неделя са отвлекли товарния кораб „Galaxy Leader“ в Червено море. В екипажа на кораба има българи, както и украинци, филипинци и мексиканци. Българите на борда са двама – капитанът и първият помощник-капитан“, потвърди главният секретар на МВР Живко Коцев.

      Собственикът на кораба е израелският бизнесмен Абрахам „Рами“ Унгар, потвърдиха от фирмата за сигурност „Амбрей“. Корабът е плавал под японски флаг.

      Израел обвини Иран. Техеран отрече.

      ,,Токио е в контакт с Израел и се опитва да посредничи. Освен, че се обръщаме директно към хутите, призоваваме и Саудитска Арабия, Оман, Иран и останалите заинтересовани държави да притиснат хутите, за да освободят кораба и екипажа му възможно най-скоро“, заяви външната министърка на Япония Йоко Камикава.

      Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че товарният кораб е бил отвлечен от „с иранска помощ от йеменските хути“. Шиитската военизирана група действително е подкрепяна от Техеран. По информация на агенция Франс прес говорителят на външното министерство на Иран е отхвърлил израелските обвинения.

      „Неведнъж сме обяснявали, че бунтовническите групи в региона представляват собствените си държави и вземат решения на база на интересите на своите държави“, категоричен е Насер Канани.

      ,,Имаше опасения, че хутите ще атакуват и потапят цивилни кораби“, потвърждава Фабиан Хинц, военен експерт от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

      „Решили са ескалацията да е на по-ниско ниво“, казва той. „Това наподобява действията на Иран в Персийския залив, където кораби, които имат връзка с Израел, многократно са били атакувани“.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ