петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Испания разследва отвличането на българския кораб „Руен“

      Кораб на испанските военноморски сили плава с пълна скорост към търговския кораб „Руен“, плаващ под малтийски флаг, който може да е бил отвлечен от пирати край Сомалия, съобщиха от силите на Европейския съюз за борба с пиратството в Сомалия, предаде „Ройтърс“.

      Съвместният оперативен център на EUNAVFOR в Испания получи сигнал за „предполагаемия отвлечен от пирати кораб“ „Руен“, който се намира на около 500 морски мили източно от остров Сокотра, край бреговете на Сомалия, и добави, че испанският военен кораб „Виктория“ е изпратен на мястото на събитието „с цел събиране на повече информация и преценка на по-нататъшните действия“.

      „EUNAVFOR продължава да следи за това и за други неотдавнашни събития, свързани с пиратство, в зоната на операциите – северозападната част на Индийския океан и Червено море.“

      Силите добавиха, че координират действията си с по-широките международни военноморски сили Combined Maritime Force.

      Британската компания за морска сигурност „Амбрей“ заяви, че според нея „Руен“ е бил отвлечен от пирати.

      Британският морски орган UKMTO заяви, че е получил доклад от служител по сигурността на кораба, който смята, че екипажът вече не контролира плавателния съд, който в момента се е насочил към Сомалия.

      Според данните в публичната база данни за корабоплаването Equasis, „Руен“ се управлява от българското Параходство „Българско морско корабоплаване“.

      За последен път плавателният съд е бил видян да се движи в открито море и да плава към Сомалия в 14:26 ч. по Гринуич, според данните за проследяване на кораби в LSEG.

      Ако това се потвърди, това ще бъде първото отвличане на кораб с участието на сомалийски пирати от години, след като усилията на международните военноморски сили за борба с пиратството спряха подобни завладявания в Аденския залив и Индийския океан.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ