понеделник, 23.09.24
24.2 C
София
27 C
Пловдив
25.3 C
Варна
Search Suggestions

      Асен Василев: Кандидатурата на България за еврото може да бъде отложена с няколко месеца

      Кандидатурата на правителството за присъединяване към еврото е в ход, но може да бъде отложена с няколко месеца, докато страната ни се опитва да изпълни критериите за приемане през следващата година. Това каза финансовият министър Асен Василев в интервю за Bloomberg, взето от Слав Оков и Андреа Дудиг. 

      Василев каза, че черноморската страна ще поиска извънреден доклад за оценка веднага щом изпълни критериите – и също така е възможна начална дата март или юли следващата година. 20-те членки на еврозоната винаги са правили валутната промяна на 1 януари.

      „Не сме се отказали от 1 януари 2025 г.“, каза Василев в интервю в София. Постигането на целта за началото на годината „е близо, много е близо“.

      България се бори с политически сътресения, включително поредица от крехки коалиции и временни правителства, които попречиха на усилията ѝ да се присъедини към единната валута. Войната в Украйна и енергийната криза в Европа миналата година също провалиха плановете за постигане на целта за инфлация.

      Българските правителства последователно се застъпваха за присъединяване към еврозоната, аргументирайки се с ползите от повишаване на жизнения стандарт и осигуряване на място на страната в еврозоната. Но страховете от по-високи цени направиха единната валута трудна за продажба сред обществото, като мнозинството от българите поддържат скептично мнение за приемането ѝ.

      Българската валута, левът, е обвързана с еврото от 1997 г. като част от споразумението за валутен борд, което помогна на страната да се справи с хиперинфлационната криза.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ