четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      Турция задържа стотици след антисирийски бунтове

      Турските власти съобщиха, че са задържали над 470 души след антисирийски бунтове в няколко града, предизвикани от обвинения, че сириец е тормозил дете, предаде АФП.

      „474 души бяха задържани след провокативните действия, извършени срещу сирийци в Турция“, написа министърът на вътрешните работи Али Ерликая в X.

      Напрежението ескалира на 30 юни след насилие в централен анадолски град, след като сириец беше обвинен, че е тормозил дете.

      Група мъже атакуваха сирийски предприятия и имоти в Кайсери. В социалните медии бяха публикувани видеоклипове, на които се вижда как се подпалва магазин за хранителни стоки.

      В един от видеоклиповете се чува как турски мъж крещи: „Не искаме повече сирийци! Не искаме повече чужденци.“

      На 1 юни президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини опозицията, че подклажда напрежението. Той осъди последния пристъп на насилие срещу сирийците като „неприемлив“.

      Насилието обаче се разпространи и в няколко други града, включително Истанбул, като властите често призоваваха за спокойствие.

      Турската полиция засили сигурността около сирийското консулство в Истанбул, като разположи брониран камион, патролиращ в близост. | БГНЕС

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ