четвъртък, 19.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Петима мигранти са открити мъртви на лодка край Канарските острови

      Петима мигранти бяха открити мъртви на претъпкана лодка, забелязана да се носи по течението на Атлантическия океан южно от Канарските острови в Испания, съобщиха от морската спасителна служба на страната, цитирана от АФП.

      Спасителите бяха предупредени за лодката, плаваща на около 800 км южно от остров Тенерифе, и изпратената в района лодка спаси 68 души и откри 5 тела на борда, се казва в изявление на службата.

      Катерът извади и три тела от плавателния съд за мигранти, но трябваше да го остави на дрейф с другите две тела „поради лошите метеорологични условия в района“, се казва още в него.

      Испания е една от основните входни врати за мигрантите, които търсят по-добър живот в Европа. По-голямата част от тях предприемат опасното пътуване, за да се опитат да достигнат Канарските острови, които се намират край северозападното крайбрежие на Африка.

      Атлантическият маршрут е особено опасен поради силните течения, а мигрантите пътуват в претоварени, често негодни за плаване лодки без достатъчно питейна вода.

      Популярността му обаче нараства поради повишената бдителност в Средиземно море.

      В най-близката си точка островите се намират на 100 км от бреговете на Северна Африка.

      Но много лодки – често дълги дървени плавателни съдове, известни като пируети – тръгват от много по-далечни места, отплавайки от Мароко, Западна Сахара и Мавритания.

      Все по-често те идват от страни, разположени по-на юг, като Гамбия и Сенегал, които се намират на около 1500 км от испанските острови.

      По данни на испанската благотворителна организация Caminando Fronteras, която предупреждава морските власти за бедстващи лодки с мигранти, през първите пет месеца на тази година над 5000 мигранти са загинали при опит да достигнат Испания по море, което се равнява на 33 смъртни случая на ден.

      Това е най-високият дневен брой смъртни случаи, откакто организацията започна да събира данни през 2007 г.

      По-голямата част от тях са били по атлантическия маршрут, където 4800 мигранти са загинали, докато са се опитвали да стигнат до Канарските острови, посочи благотворителната организация. | БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ