неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Риши Сунак се извинява, че е пропуснал събитието на Деня Д, за да даде интервю

      Риши Сунак се извини, след като пропусна честването на Деня Д във Франция, за да даде телевизионно интервю.

      Премиерът консерватор, който се бори да остане на поста преди общите избори на 4 юли, каза, че съжалява, че е допуснал събитието да бъде „засенчено от политиката“ и призна, че е било „грешка“ да се върне обратно през Ламанша по-рано .

      Премиерът присъства на мемориалното събитие в четвъртък във Вер-сюр-Мер в Северна Франция, но не взе участие в късната следобедна церемония на плажа Омаха, вместо това остави външния министър Дейвид Камерън и министъра на отбраната Грант Шапс да представляват британското правителство.

      Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър, борещ се да замени Сунак на изборите, присъства.

      Сунак се върна в Лондон, за да участва в интервю за програмата Tonight на ITV, която трябваше да бъде излъчена следващата сряда.

      Този ход предизвика гневна реакция от политически и военни фигури в Обединеното кралство.

      Бившият командир на британската армия в Афганистан Ричард Кемп каза пред вестник Mirror: „Той трябваше да остане. Като министър-председател на нашата страна той трябваше да бъде там, за да представлява страната и да покаже нашата благодарност на онези, които паднаха.

      Сунак се извини в петък сутринта, като каза, че „последното нещо“, което иска, е „честванията да бъдат засенчени от политиката“.

      Той добави: „Много ме е грижа за ветераните и имах честта да представлявам Обединеното кралство на редица събития в Портсмут и Франция през последните два дни и да се срещна с онези, които се бориха толкова смело.

      „След приключването на британското събитие в Нормандия се върнах обратно в Обединеното кралство. Като се замислих, беше грешка да не остана във Франция по-дълго – и се извинявам.“

      Британският редактор на ITV Пол Бранд каза, че екипът на Сунак е дал място за интервюто. „Днес беше слотът, който ни предложиха“, каза той пред News at Ten на ITV. „Не знаем защо.“

      Спорът е подарък за опозиционната Лейбъристка партия, която е много по-напред в анкетите, но е изправена пред трудна седмица на проверка на плановете си за данъци и разходи и натиск върху лидера на партията Стармър да повиши своята дебатна игра.

      Говорителят на лейбъристите Джонатан Ашуърт обвини Сунак, че „избра да даде приоритет на собствените си суетни телевизионни изяви пред нашите ветерани“ и добави: „Това е още по-голямо отчаяние, още повече хаос и още по-ужасна присъда от този неконтактен премиер“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ