четвъртък, 19.09.24
15.8 C
София
21 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      СГП разследва дали в Луганска и Донецка области са извършени убийства спрямо военнопленници и граждани

      Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за това дали през 2022 г. в Луганска и Донецка области са извършени убийства спрямо военнопленници и граждани. Това съобщава БТА след отговор на СГП на отправено от агенцията запитване.

      Повод на БТА дава информация в годишния доклад на Държавна агенция „Национална сигурност“, че е образувана прокурорска преписка по данни на Агенцията за извършени престъпления против мира и човечеството на територията на Украйна от членове на руската частна военна компания „Вагнер“.

      Производството е образувано още на 22 август 2023 г. по повод класифицирана информация, постъпила от ДАНС.

      „Предмет на разследване е дали през 2022 г. в Луганска и Донецка области в Украйна в нарушение на правилата на международното право за водене на война са извършени и е заповядано да бъдат извършени убийства спрямо военнопленници и спрямо гражданско население“, съобщават от прокуратурата, като отбелязват, че информацията се предоставя след разрешение на наблюдаващия прокурор.

      Оттам допълват, че образуваното досъдебно производство е за престъпления по чл. 411, б. „а“ и чл. 412, б. „а“ от Наказателния кодекс, които са в Раздел II, „Престъпления против законите и обичаите за водене на война“ от Глава четиринадесета – „Престъпления против мира и човечеството“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ