петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      3000 арменци на протест срещу Пашинян

      Около 3000 арменци се събраха на протест срещу министър-председателя Никол Пашинян в столицата Ереван, осъждайки териториалните му отстъпки към Азербайджан.

      Миналия месец в кавказката държава избухнаха протести, след като правителството се съгласи да върне на Баку територия, която контролира от 90-те години на миналия век.

      Позицията на Пашинян остава непоклатима въпреки предизвикателството, отправено от харизматичния архиепископ Баграт Галстанян.

      Около 3000 протестиращи се събраха на централния площад на Републиката в Ереван, пред сградата на правителството, където Пашинян председателстваше седмичното заседание на кабинета си.

      Демонстрантите, които блокираха движението в района с автомобилите си, за кратко влязоха в сблъсък с полицията за борба с безредиците.

      „Дойдохме тук, за да кажем на този човек (Пашинян), че той няма какво да прави в тази страна“, заяви Галстанян пред тълпата.

      Галстанян се опита да започне процедура по импийчмънт срещу Пашинян, а на 27 май временно се оттегли от религиозния си пост, за да се кандидатира за министър-председател.

      Но според арменското законодателство той няма право да заема този пост, тъй като има двойно гражданство – арменско и канадско, а опозиционните партии нямат достатъчно места в парламента, за да започнат процедура по импийчмънт.

      Протестите са съсредоточени върху решението на Армения да отстъпи територия на Азербайджан.

      Миналата седмица Армения официално върна на Азербайджан контрола върху четири гранични села, които беше завзела преди десетилетия, като Пашинян защити решението като целящо да осигури мир с Баку.

      Кавказките съперници са водили две войни за контрол над района на Нагорни Карабах, който Азербайджан си върна миналата година от арменските сепаратисти, държали властта над планинския анклав в продължение на три десетилетия. /БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ