петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      „Репортери без граници“ с трета жалба до Хага за военни престъпления на Израел срещу журналисти

      „Репортери без граници“ (РБГ) подаде третата си жалба срещу Израел до Международния наказателен съд (МНС).

      Организацията настоява за разследване на предполагаемите военни престъпления, извършени от израелските военни срещу палестински журналисти в Газа.

      В жалбата се припомня за смъртта на 9 журналисти в периода между 15 декември 2023 г. и 20 май 2024 г., както и по-широкият контекст на насилието срещу медиите в региона.

      От 7 октомври 2023 г. насам броят на журналистите, убити от израелската армия в Газа, е надхвърлил 100, а инцидентите продължават да се увеличават.

      Тези журналисти са загинали или ранени, докато са изпълнявали служебните си задължения. Има основателни причини да се смята, че някои журналисти са били “умишлено набелязани”, докато други са станали жертви на “умишлени нападения” срещу цивилни граждани, пише РБГ.

      В съобщението се подчертава значението на това, че жалбата съвпада с деветата годишнина от приемането на Резолюция 2222 на Съвета за сигурност на ООН.

      Приета единодушно на 27 май 2015 г., Резолюция 2222 подчертава значението на преследването и наказването на военните престъпления срещу журналисти, особено по време на война.

      „Безнаказаността застрашава журналистите не само в Палестина, но и в целия свят. Тези, които убиват журналисти, посягат на правото на обществото на информация, което е още по-важно по време на конфликт. Те трябва да бъдат подведени под отговорност и РБГ ще продължи да работи в тази насока в знак на солидарност с репортерите от Газа“, се казва в изявлението.

      Организацията изрази дълбока благодарност към своите поддръжници:

      „Вашата помощ дава възможност за инициативи, насочени към защита на журналистите, които рискуват живота си в конфликтни зони“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ