неделя, 22.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      20-годишният хакер с повдигнато обвинение

      Прокуратурата официално повдигна обвинения срещу обвинения за извършването на хареската атака срещу сървъра на Националната агенция по приходите.
       
      Вече е известно, че извършителят е 20-годишният Кристиян Бойков, родом от Пловдив. Момчето работи  за голяма американска компания,  с клон в София, поради което като преди няколко месеца се е преместил да живее в столицата.
       
      От държавното обвинение уточниха, че младежът остава в ареста за 72 часа и е ще му се търси отговорност за неправомерно копиране на компютърни данни от сървър на приходната агенция, като не е ясно от кой момент той е започнал действията си. 
       
      За подобни престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до 10 хил. лева.
       
      Файлът, който е изпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации, получени в НАП от други институции в България.
       
      Припомняме, че по-рано министър-председателят Бойко Борисов похвали младежа, наричайки го истински „истински вълшебник“, хвалебствия по негов адрес отправи и финансовият министър Владислав Горанов.
       
      Арестуваният е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи. Журналисти припомнят, че преди няколко години Бойков разкри пред телевизионно предаване как е хакнал сайта на просветното министерство. 
       
      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ