петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      „Лента.ру“: Българите въздишат по съветското минало

      На 1 януари 2017 България ще празнува своебразен юбилей – 10 години членство в ЕС, пише руското издание „Лента.ру“. През 2007 в София имаше еуфория и фойерверки, но много скоро българите се убедиха, че еврочленството не е панацея. Българите сега се чувстват измамени.

      Отначало страната регистрира високи темпове на икономически ръст. Но това беше за сметка на ударната разпродажба на активи и предприятия на западноевропейски компании, пише руското издание. Разчиташе се, че западните инвеститори ще развиват производството, но нищо такова не се случи. Западът просто купи и затвори българските си конкуренти.

      Собствениците на имоти в курортите спечелиха нещо, пише още „Лента.ру“, посочвайки, че много руснаци и граждани на ЕС са се сдобили със собственост на българското Черноморие. Според изданието обаче тази инфраструктура се използва непълноценно.

      Присъединяването на България към ЕС беше обвързано с редица условия, като например Великобритания отвори трудовиия си пазар за българите едва през 2014. Но и след това българите не са желани, пише в статията.

      Безработицата е висока и много българи са принудени да търсят работа в чужбина, пише авторът Михаил Куракин.

      При това в чужбина бягат не само нискоквалифицирани работници, но и специалисти, например лекари и медицински сестри и по тозиначин българското здравеопазване изпитва кадрови недостиг, добавя той.

      Селското стопанство е в дълбока криза и не е способно да се конкурира със западните производители, отбелязва авторът.

      България и Румъния си остават най-бедните страни в ЕС, а българите са „втора ръка“ граждани на Евсъюза, изтъква Михаил Куракин.

      Според него мнозина политици от ЕС смятат, че България и Румъния са били приети твърде рано и на двете страни се гледа като на натрапници.

      Българите се дразнят, че заради еврочленството са изпълнили безпрекословно всички изисквания, но в резултат са получили твърде малко.

      „ЕС не донесе богатството, което българите очакваха и сега носталгията по съветското минало се събужда“, казва директорката на „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова, цитирана от „Лента.ру“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ