петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПЪЛНО СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ УТРЕ

      При наблюдение от мястото, където затъмнението ще продължи най-дълго, периодът на пълната фаза ще е 2 минути и 46,9 секунди, а частичното затъмнение ще продължи близо 4 часа и 10 минути.
      В София частичното затъмнение ще започне в 10:42 и ще продължи 2 часа и 16 минути. Максималната фаза на затъмнението ще е видима в 11:49:05. Тогава 53% от слънчевия диск ще бъде покрит от Луната. За другите градове в страната пълната фаза на затъмнението ще е отместена с няколко минути, в зависимост от тяхното разположение и процентното покритие на слънчевия диск от луната също ще е различно.
      Всяка година имаме между две и пет слънчеви затъмнения. Пълната фаза на явлението се наблюдава от много малка част от земната повърхност, за останалите любители на ефектния слънчев спектакъл остава възможността да се насладят на частичния вариант от изпълнението на слънцето.
      При наблюдението на затъмнението утре задължително трябва да използвате специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението. Обективите или окулярите на бинокли, зрителни тръби или телескопи също трябва да бъдат защитени с филтри.
      По време на явлението утре ще стане малко по-хладно и по-тъмно, ще е като слаб сумрак, но няма да е тъмно, както ще е където се наблюдава пълното затъмнение.
      Софиянци ще могат да наблюдават затъмнението от обсерваторията на СУ в Борисовата градина. От Астрономическата асоциация също са се погрижили за любителите, които искат да проследят затъмнението. Те ще поставят телескопи до градината на НДК – на ъгъла с бул. „Патриарх Евтимий“, където е входът за метрото.
      А сега и един любопитен факт. Въпреки прогнозата за минусови температури и предупрежденията, че белите мечки активно ловуват през този сезон арктическите норвежки острови Свалбард се превърнаха в най-желаната туристическа дестинация тази седмица. Причината е рядкото природно явление – пълно слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава най-добре оттам.
      При малко повече късмет, освен затъмнението туристите в суровия район ще се порадват и на северното сияние, което е активно през това време на годината. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ