петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      АСТРОНОМИЧЕСКАТА ПРОЛЕТ ИДВА

      Пролетното равноденствие и идването на пролетта е свързано с много обичаи и традиции, а при някои народи се свързва и с настъпването на Нова година. Според българските вярвания на първа пролет долита кукувицата, която известява, че зимата си е отишла и природата се възражда.
      В германските вярвания астрономическата пролет се свързва с богинята на пролетта Остара, която в деня на равноденствието се венчава за Слънцето.
      Предсказването и наблюденията на равноденствията и слънцетоенията предшествениците на келтите са осъществявали чрез мегалитни паметници, които са запазени и до днес. Пример в това отношение е всеизвестният паметник Стоунхендж в днешна Великобритания, който представлява древна астрономическа обсерватория.
      Всяка година по време на пролетното равноденствие в Централна Америка хиляди хора се събират пред пирамидата на Бог Кукулкан в Чичен Ица, Мексико, за да наблюдават интересно явление – змиевидна сянка върху пирамидата. Феноменът датира от преди повече от три хилядолетия. Сянката се появява само в в този ден, а мястото е едно от новите Седем чудеса на света
      У нас идването на пролетта се свързва с разцъфването на природата и слънчевата топлина, но тази година зимата отказва да си отиде и валежите сняг, макар и слаби се превърнаха в ежедневие. За радост на всички практикуващи зимни спортове сезонът ще продължи. За всички останали в днешния ден остава възможността да отбележат подобаващо празника и да си създадат слънчево и щастливо усещане.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ