Search Suggestions
      събота, 26.10.24
      Search Suggestions

          Петкова: България може да изпълни и последния критерий за присъединяване към Еврозоната до края на годината

          Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова, управителят на БНБ Димитър Радев и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева проведоха работна среща във Вашингтон с акцент напредъка на България за присъединяване към еврозоната. Разговорът се състоя в рамките на редовните Годишни срещи на Съветите на управителите на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд (МВФ), които се провеждат в периода 21 – 26 октомври 2024 г. във Вашингтон, САЩ.

          Според прогнозите на Министерството на финансите България може да изпълни последния критерий за присъединяване към еврозоната, свързан с ценовата стабилност, в края на ноември или най-късно през декември тази година, обясни вицепремиерът Петкова. При изпълнение на критериите за членство в еврозоната, българските власти имат готовност, съобразно решението на Народното събрание, в двуседмичен срок от тяхното изпълнение да изискат извънредни доклади за конвергенция от ЕК и ЕЦБ.

          В рамките на интензивната програма министър Петкова проведе поредица от срещи с висшите ръководни екипи на Международния валутен фонд и Световната банка. Тя приветства новоизбраните Йерун Клик, като изпълнителен директор, и Марникс ван Рей, като заместник-изпълнителен директор на Нидерландско-белгийската група към МВФ, и изрази положителна оценка за ползотворната работа с досега заемалите позициите Пол Хилберс и Люк Дресе.

          В разговорите си с Алфред Камер, директор на Европейския департамент в МВФ, вицепремиерът Людмила Петкова изрази българската позиция, че страната ни счита за особено важни усилията на МВФ за предоставяне на адекватна и навременна подкрепа на страните с ниски доходи и уязвимите членове.

          Основна тема в разговора с ръководителя на мисията на МВФ за България Жан-Франсоа Дофен беше напредъкът по подготовката на Националния средносрочен фискално-структурен план, който трябва да определи приоритетите на фискалната и икономическата политика на България за следващите четири години.

          По време на посещението си в американската столица вицепремиерът Людмила Петкова се срещна с вицепрезидента на Световната банка Антонела Басани. По време на разговора Петкова подчерта колко високо България цени диалога и сътрудничеството със Световната банка, както и че българското правителство разглежда наскоро одобрената рамка за партньорство за периода 2025 – 2029 финансови години като солидна основа за бъдещо продуктивно партньорство.

          В рамките на срещата с изпълнителния директор на Нидерландската група в Световната банка Юджийн Рюгенат Петкова отчете усилията за укрепване на капацитета на


          В рамките на срещата с изпълнителния директор на Нидерландската група в Световната банка Юджийн Рюгенат Петкова отчете усилията за укрепване на капацитета на многостранните банки за развитие за предоставяне на достъпно финансиране в подкрепа на икономическото възстановяване и подпомагане на постигането на целите за устойчиво развитие в контекста на глобалните предизвикателства.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Зов за Помощ - spot_img

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions