Search Suggestions
      петък, 07.11.25
      Search Suggestions
          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -

          Яденето на банани може да влоши мигрената

          Мигрената често може да извади хората от строя със сковаващите си ефекти. А има една често срещана храна, която може да консумирате и която несъзнателно влошава нещата.

          - Реклама -

          Според Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) мигрената обикновено прилича на „много силно главоболие“ с една съществена разлика. За разлика от типичното главоболие, „пулсиращото“ усещане при мигрена може да се усети само от едната страна на главата.

          Непосредствено преди мигрената може да получите и други симптоми, като умора, специфичен глад за храна, жажда, промени в настроението и скованост на врата. Може да получите и предупредителни знаци, че сте на път да получите мигрена, известни като аура, която представлява проблясъци на светлина, слепи петна и други промени в зрението, съобщи Mirror.

          Мигрената обикновено продължава от няколко часа до няколко дни. Не е известно какво я причинява, но има определени отключващи фактори.

          Едно нещо, което хората, страдащи редовно от мигрена трябва да знаят е, че хранителният режим може да играе важна роля за това колко дълго и често може да се появява тя. Има няколко храни, които те трябва да ограничат.

          Един често срещан продукт в много домове са бананите. Тези жълти плодове могат да предизвикат мигрена при хора, които са чувствителни към тирамин. Той е естествено срещащ се химикал, който се съдържа в плодовете и е свързан с причиняването на пристъп на мигрена при страдащите от нея.

          Тираминът има химическа структура, която телата ни разграждат с помощта на ензими, наречени моноаминооксидаза (МАО). Когато телата ни не произвеждат достатъчно от това сами и се консумират някакви богати на тирамин храни, те могат да се затруднят, което може да доведе до главоболие.

          Съдържанието на тирамин се увеличава с узряването на бананите, особено ако са презрели. Така че хората, които страдат доста силно от мигрена, трябва да избягват често срещаните плодове – особено ако са по-скоро жълти, отколкото зелени.

          Мигрената често може да извади хората от строя със сковаващите си ефекти. А има една често срещана храна, която може да консумирате и която несъзнателно влошава нещата.

          - Реклама -

          Според Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) мигрената обикновено прилича на „много силно главоболие“ с една съществена разлика. За разлика от типичното главоболие, „пулсиращото“ усещане при мигрена може да се усети само от едната страна на главата.

          Непосредствено преди мигрената може да получите и други симптоми, като умора, специфичен глад за храна, жажда, промени в настроението и скованост на врата. Може да получите и предупредителни знаци, че сте на път да получите мигрена, известни като аура, която представлява проблясъци на светлина, слепи петна и други промени в зрението, съобщи Mirror.

          Мигрената обикновено продължава от няколко часа до няколко дни. Не е известно какво я причинява, но има определени отключващи фактори.

          Едно нещо, което хората, страдащи редовно от мигрена трябва да знаят е, че хранителният режим може да играе важна роля за това колко дълго и често може да се появява тя. Има няколко храни, които те трябва да ограничат.

          Един често срещан продукт в много домове са бананите. Тези жълти плодове могат да предизвикат мигрена при хора, които са чувствителни към тирамин. Той е естествено срещащ се химикал, който се съдържа в плодовете и е свързан с причиняването на пристъп на мигрена при страдащите от нея.

          Тираминът има химическа структура, която телата ни разграждат с помощта на ензими, наречени моноаминооксидаза (МАО). Когато телата ни не произвеждат достатъчно от това сами и се консумират някакви богати на тирамин храни, те могат да се затруднят, което може да доведе до главоболие.

          Съдържанието на тирамин се увеличава с узряването на бананите, особено ако са презрели. Така че хората, които страдат доста силно от мигрена, трябва да избягват често срещаните плодове – особено ако са по-скоро жълти, отколкото зелени.

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          По спешност: ДСБ поиска изслушване на здравния министър

          „Демократи за силна България“ (ДСБ) внесоха в Народното събрание официално искане за изслушване на министъра на здравеопазването Силви Кирилов. Повод за това стана колективната...

          София е домакин на първата балканска среща за наследствен ангиоедем

          Водещи експерти от Балканите се събират в София за Първата балканска среща, посветена на наследствения ангиоедем, под надслов "Консенсус и навигация за бъдещето". Тридневният...

          Здравният министър прие оставката на Обществения съвет за детската болница

          Министърът на здравеопазването доц. д-р Силви Кирилов е приел подадената оставка на членовете на Обществения съвет, създаден във връзка с проекта за изграждане на...

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          - Реклама -
          ТОП ДНЕС
          ТОП 14 ДНИ

          Зареждане…

          Зареждане…

          - Реклама -
          - Реклама -
          - Реклама -
          Search Suggestions
              Search Suggestions