неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Демонстрантите, участвали в безредици във Великобритания, ще влизат в затвора

      Демонстрантите във Великобритания, които вземат участие в безредиците, могат да се озоват в затвора 24 часа след арестуването им, съобщава Independent.

      Новите мерки бяха приети по време на ускорена процедура, която се проведе на фона на вълната от протестни шествия в Обединеното кралство, които се очаква да продължат идните дни. Министърът на правосъдието Робърт Бъкланд е инструктирал магистратите да използват модел подобен на този по време на безредиците от 2011 година. И тогава протестните движения са били предизвикани от смъртта на чернокож – Марк Дъган.

      Мерките ще позволят на властите да вкарват в затвора до 24 часа от ареста им, хора обвинени във вандализъм, причиняване на щети или нападение над полицейски служител. Целта е да се предотвратят безредиците.

      По-рано днес бяха издигнати предпазни бариери около паметника на премиера от Втората световна война – Уинстън Чърчил, часове след като на нея се появи надпис „Той е расист“.

      Протести избухнаха в цяла Великобритания, включително в градове като Бристол, Манчестър и Единбург, след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис. Той почина, след като полицай държа коляното си на врата му в продължение на повече от осем минути.

      Демонстрациите в Обединеното кралство подновиха дебатите относно колониалното минало на страната и монументите, свързани с него.

      Тази седмица статуята на търговеца на роби и филантроп Едуард Колстън, живял през XVII век, беше свалена от протестиращите в Бристол и хвърлена във водите на пристанището.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ