София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Андрей Новаков: За един европейски камион трябва да има бърза писта и отделно гише

"В момента, в който отиде ЕК там и остане 3-4 дни да проверява, ще се види, че опашки няма да има"

14 мПолитика 192

"Един европейски камион - трябва да има отделна линия за него, отделно гише, бърза писта."

Това заяви пред БНР българския евродепутат Андрей Новаков, който е автор на промяна в законодателството, заложена в Регламента за международните транспортни коридори, чието одобрение предстои.

Според промяната проверката на един камион трябва да бъде максимум 1 минута, за да няма "тапи" по границите между държави-членки на Европейския съюз, какъвто е случаят с българо-румънските ГКПП.

"В момента, в който отиде ЕК там и остане 3-4 дни да проверява, ще се види, че опашки няма да има. Докато има проверка. Това означава, че може да се случи", категоричен е евродепутатът.

По думите му "тази ситуация няма да бъде решена нито от българското, нито от румънското правителство". Според него решението "трябва да дойде от Брюксел".

Новаков коментира и и изтеклия минлата седмица доклад за финансовото състояние на страната:

"Задължително е да се вземат мерки, които да внесат стабилност. Не можем да говорим за еврозона при такъв дефицит. Това ще повлече негативни последствия и по отношение на европейските фондове, на европейските  програми, които се съфинансират от българските общини."

"Да обложиш онези, които са декларирали печалбата си, които са я изработили, означава, че им казваш – заповядайте в сивия сектор", смята Андрей Новаков.