София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Борел: Европейски държави опитват да сплашат Международния наказателен съд

Те пробвали да пречат на обвинения срещу израелски лидери

16 дниПолитика 4 Васил Василев

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че някои европейски страни се опитват да сплашат съдиите от Международния наказателен съд по въпроса за заповедите за арест на израелски лидери, предаде Ройтерс. "Те трябва да спрат да се "месят" и да уважават съда", настоя Борел.

Главният прокурор на МНС Карим Хан обяви в понеделник, че е подал заповеди срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, както и трима лидери на Хамас.

„Прокурорът не е направил нищо повече от повдигане на обвинение и съдът ще реши“, каза Борел пред испанската телевизия TVE. „Междувременно моля всички, като се започне от израелското правителство и някои европейски правителства, да не сплашват съдиите. Не ги заплашвайте, не се опитвайте да повлияете на решението им, понякога със заплахи и много груби дисквалификации.

Хан обвини тримата лидери на Хамас в престъпления, включително изтребване, вземане на заложници и сексуално насилие, а двамата израелски лидери в престъпления, включително изтребление, използване на глада като оръжие и умишлено нападение над цивилни.

Израел отрича да е извършвал военни престъпления в Газа; твърди, че МНС няма юрисдикция там; и призова страните да се откажат от това, което смята за политически мотивиран измамен съд. Хамас също отхвърли обвиненията срещу своите лидери. 

Няколко държави осъдиха решението на прокурора на МНС да поиска ареста на израелците, включително Съединените щати, най-близкият съюзник на Израел, който не е член на МНС. В четвъртък Унгария определи искането за заповед като „политическо решение“, което дискредитира съда.

Международният съд, отделен съд, също базиран в Хага, трябва по-късно днес да се произнесе по отделно искане от Южна Африка да нареди на Израел да спре офанзивата си в южния град Газа Рафа.