София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Брюксел: Кандидатурата на Грузия за ЕС се саботира от собственотои ѝ правителство

Европейският съвет даде статут на кандидат на Грузия при условие, че трябва да бъдат предприети редица стъпки

27 дниПолитика 33 Васил Василев

Миналия ноември хиляди грузинци маршируваха през столицата си Тбилиси, развявайки знамена на ЕС, за да отпразнуват това, че страната им най-накрая стана кандидат за присъединяване към Европейския съюз.

Сега, не по-късно от шест месеца, те отново излизат по улиците на Тбилиси, този път, за да протестират срещу това, което се опасяват, че е схема за осуетяване на европейските им амбиции – схема, измислена от собственото им правителство, пише POLITICO. 

„Днес съм дори по-ядосана, отколкото бях миналата година“, каза Нана Малашкия, държавен служител, който спечели световна слава миналата година, като развя знамето на ЕС, докато беше взривен от водни оръдия. 

„Готов съм да направя каквото е необходимо; няма връщане назад. Съдбата на тази страна виси на косъм – или да се върнем в руската орбита, или да продължим по пътя на европейската интеграция. Готов съм."

Това, което отново разпали протестното движение, беше противоречивият нов законопроект — напомнящ руското законодателство — представен от управляващата партия „Грузинска мечта“ тази седмица. Мярката ще принуди НПО, мозъчни тръстове, медии и групи за кампании, които получават финансиране от чужбина, да се декларират като „чужди агенти“.

Дни преди това правителството също така представи законодателство, въвеждащо строги ограничения за LGBTQ+ общността, предизвиквайки недоволство от правозащитни групи.

Репресивните законопроекти – които според Брюксел са в противоречие с предполагаемата траектория на страната към ЕС – предизвикват огромни въпроси относно намеренията на управляващата партия. През изминалата седмица хиляди хора демонстрираха на булевард Руставели пред парламента на страната.

Грузия (население 3,7 милиона) изостава от други кандидати за ЕС като Украйна и Молдова в надпреварата за започване на преговори за присъединяване и в Брюксел нарастват опасенията, че Грузинската мечта не просто се бави с ключови реформи, но се стреми активно да дерайлира целия процес.

Противниците на правителството твърдят, че членството в ЕС е лоша новина за Грузинската мечта, която според тях не иска да разстрои отношенията с Москва, като поеме на западна политическа траектория. Те също така отбелязват, че елитите на Грузия се страхуват, че техните интереси могат да бъдат накърнени от вида съдебни реформи и отчетност, изисквани от ЕС. 

Като се има предвид, че проучванията показват, че 79 процента от грузинците искат да се присъединят към ЕС, новият законопроект създава потенциално конвулсивна битка.

Миналия март популистката администрация на Georgian Dream беше принудена да се откаже от почти идентичен законопроект за „чуждестранни агенти“ след улични протести, при които полицията за борба с безредиците се сблъска с тълпи, предизвиквайки осъждане от чужбина. Сега, година след обещанието да оттегли предложенията „безусловно“, правителството ги възроди. 

В същото време правителството предложи законодателство, което ще забрани признаването на еднополови връзки и ще наложи строги ограничения на LGBTQ+ общността, ефективно забранявайки публични събития като Pride. Отново в плановете има ехо от московския закон за „гей пропаганда“, който е насочен към предполагаемото насърчаване на „нетрадиционни взаимоотношения“ и оттогава е затегнат, за да забрани всички прояви на LGBTQ+ идентичност.

Тези ходове получиха остри отзиви в Брюксел. След като предупредиха миналата година, че предложенията на правителството на Грузия са „несъвместими с ценностите и стандартите на ЕС“, официални лица сега имат всички основания да разглеждат законопроекта за „чуждестранните агенти“ като умишлен опит за вкарване на клин в отношенията.

Получил анонимност, за да говори по този чувствителен въпрос, говорител на Комисията каза пред POLITICO, че „съобщението на управляващата партия в Грузия за повторно въвеждане на проекта на закона [за чуждестранните агенти] … е сериозно тревожно развитие и ние настояваме Грузия да го оттегли законодателство, в съответствие с публичните ангажименти на правителството и управляващата партия. 

„Европейският съвет даде статут на кандидат на Грузия при условие, че трябва да бъдат предприети редица стъпки“, добави говорителят. „Сред тях, осигуряване на свобода на събиране и изразяване и консултиране и ангажиране с гражданското общество, което позволява тяхното значимо участие в законодателни и политически процеси и гарантира, че могат да работят свободно.“

Сега Комисията ще оцени въздействието на предложения законопроект и ще „докладва за състоянието на Грузия“ в следващия доклад за разширяването, който се очаква през есента.