София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Експерт за картината на Полък: Изкуството му се търгува на цени от 50 до 100-150 милиона евро

Вчера в България откриха картина на световноизвестния художник

13 мОбщество 288 Рая Златинова

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък беше открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол.

"Една такава картина може да се озове на много места по света, друг е въпросът дали тя е автентична. Аз имам големи съмнения, че тази картина е автентична, предполагам, че става въпрос за същата картина, която наскоро се въртеше сред колекционери в България. Единствено експертиза за автентичност може да бъде дадена само от фондацията на художника", това заяви арт консултантът Десислава Зафирова в ефира на БТВ.

"Този художник се търгува на цени между 50 до 100-150 милиона евро. Има продадена такава картина и в момента е притежание на Австралийската национална галерия. Неговите картини са притежание по-скоро на музеи, в които се разполагат зали специално за изкуство", допълни още Зафирова.

Тя обясни, че открадната картина може да бъде идентифицирана в специален регистър.

"Интерпол го следи и много лесно може да бъде проверена тази картина дали е открадната и да се установи буквално за часове, ако тя е открита, както се твърди в края на февруари. До този момент тя вече трябва да бъде идентифицирана", поясни тя.