София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Германия е изправена пред вътрешен съдебен процес за продажбата на оръжие на Израел

Германски правозащитни групи завеждат съдебни дела на фона на нарастващото безпокойство в страната от смъртните случаи в Газа

26 дниПолитика 17 Катерина Найденова

Германия ще бъде изправена пред нов призив да отмени всички продажби на оръжия на Израел в четвъртък в съдебно дело, което оказва по-голям натиск върху Берлин на фона на нарастващото недоволство относно мащаба на смъртните случаи и разрушенията във войната срещу Газа.

Съдебно дело в германските вътрешни съдилища ще поиска от съдиите спешно да наредят на правителството да отмени всички лицензи за оръжие на Израел, издадени от 7 октомври, когато Хамас започна атаката си срещу Израел.

Германия се смята за втория по големина износител на оръжие за Израел след САЩ и е по-значим доставчик на оръжие от Обединеното кралство.

Делото е заведено от четири правозащитни групи от името на петима посочени палестинци, които казват, че се страхуват за живота си в Газа и страдат от форма на колективно наказание от Израел.

Съдебният иск е насочен срещу ръководеното от Зелената партия федерално министерство по икономическите въпроси и действията в областта на климата, отделът, отговарящ за лицензите за износ съгласно закона за контрол на оръжията.

„Разумно е да се смята, че германското правителство нарушава договора за търговия с оръжия, Женевските конвенции и задълженията си по конвенцията за геноцида – споразумения, които са ратифицирани от Германия“, се казва в изявление на един от водещите страни по делото, Европейски център за конституционни и човешки права (ECCHR).

Делото, което вероятно ще бъде разглеждано чрез писмено производство, ще има най-практическо въздействие върху германската продажба на 3000 противотанкови оръжия.

Петимата палестинци включват онези, които са загубили роднини във войната, както и домовете и работните си места и се считат за вътрешно разселени лица, се посочва в съдебния иск.

„И петте ми деца бяха убити, когато Израел стреля по бежанския лагер, където бяхме отседнали, след като избягахме от север“, каза един от ищците. „Германия трябва да спре да изпраща оръжия, които подхранват тази война. Никоя друга майка не трябва да страда от такава ужасна загуба."

Генералният секретар на ECCHR Волфганг Калек каза, че международното право и правата на човека са „фундаментални“. 

„Основна предпоставка за базирана на правила и ориентирана към правата на човека германска външна политика е зачитането на закона при вземането на решения. Германия не може да остане вярна на своите ценности, ако изнася оръжия за война, в която са очевидни сериозни нарушения на международното хуманитарно право.", заяви Калек. 

Министърът на външните работи на Зелените, Аналена Бербок, става все по-критична към Израел, описвайки Газа като ад, но по исторически причини Германия казва, че запазването на сигурността на Израел е в основата на нейната външна политика.

Случаят е отделен от този, заведен от Никарагуа, която тази седмица пледира пред Международния съд в Хага, че Германия е нарушила Женевските конвенции, като е продължила да доставя оръжие на Израел.

Германското правителство каза пред съда, че е получило уверения от Израел, че е взело предпазни мерки и в момента няма причина да се съмнява в това.

Германия е изнесла отбранителна техника на стойност 203 милиона евро (174 милиона британски лири) за Израел през октомври 2023 г. Обемът през март възлиза само на 1 милион евро, казаха правителствените юристи.

В същото време Глобалната мрежа за правни действия вече получи дата 23 април за устно изслушване по искането си за съдебен преглед на изявлението на Обединеното кралство, че износът на оръжия може да продължи въз основа на правни съвети, че Израел не действа незаконно.

Очаква се министрите на Обединеното кралство да изложат допълнително следващата седмица в парламента как правните съвети показват, че Израел не нарушава международното хуманитарно право, решение, което беше обект на интензивни спорове. Правителството отказа да публикува правния съвет или негово резюме, но се очаква министрите да обяснят политическата позиция.