София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Румъния и България няма да влязат в Шенген до края на тази година

Това решиха от Съвета по правосъдие и вътрешни работи

2 месецаПолитика 24 Марияна Стойчева

Румъния и България няма да влязат в Шенгенското пространство дори в края на тази година.

Правителствени източници в северната ни съседка заявиха във вторник, че в Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-5 декември, в чийто дневен ред е присъединяването на Румъния и България към Шенген, няма да има гласуване по тази тема.

Темата обаче може да бъде поставена на извънредно заседание в края на декември.

Румънският евродепутат Рареш Богдан заяви, че това е "стратегическо отлагане, породено от проблема на отношенията между България и Холандия". Относно положението на Румъния либералът твърди, че Австрия е променила отношението си към присъединяването на страната към европейското пространство за свободно движение.

Рареш Богдан обясни защо отлагането е стратегическо, а проблемът в момента не е Румъния, а България, съобщава "Фокус".

"Този път това е просто стратегическо отлагане от наша страна, защото, както знаете, това е глас, който се дава за двете страни. Целият процес стартира в партньорство с България. България имаше проблеми, които не бяха затворени с Холандия, те най-накрая затвориха темите. Контролите, които те имаха и ние също преди година и половина, минаха много добре, този път на южната граница на България.

Холандия вече няма резерви, но се нуждае от гласуване за утвърждаване в парламента в Хага, гласуване, което не се състоя за присъединяване. Последният път вотът беше отрицателен и трябва гласуване, за да мине през парламента след свикването на новия парламент, имайки предвид, че в Холандия имаше избори", каза евродепутатът.  

Той твърди, че Австрия е променила отношението си към присъединяването на Румъния към Шенген.  

Снимка: БГНЕС