София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Шефът на ЦРУ: Без помощ Украйна може да загуби на бойното поле до края на 2024 г.

"Украинците са способни да пробият арогантния възглед на Путин", коментира Уилям Бърнс

21 дниВойна 16 Васил Василев

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс призна, че без военна помощ от САЩ Украйна може да претърпи значителни неуспехи във войната си с Русия, предаде CBS. 

"Украинците са „в труден момент на бойното поле“, каза Бърнс по време на сесия с въпроси и отговори на форума на Буш Център за лидерство в Далас.

"С допълнителна помощ от САЩ украинските сили могат да се задържат на бойното поле през 2024 г. и да продължат да нанасят щети с по-дълбоки удари в Крим... и срещу Черноморския флот“, каза още Бърнс.

Той добави, че „с тласъка, който ще дойде от военна помощ, както практически, така и психологически… украинците са напълно способни да се задържат до 2024 г. и да пробият арогантния възглед на Путин, че времето е на негова страна“.

Неговите коментари идват в момент, когато Конгресът, който е в задънена улица, продължава да забавя помощта за Украйна. В сряда председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън разкри три законопроекта за предоставяне на военна помощ на Украйна, Израел и Тайван, включително 60,4 милиарда долара за Украйна.

„Без допълнителна помощ картината е много по-страшна“, каза Бърнс. „Мисля, че има много реален риск украинците да загубят на бойното поле до края на 2024 г. или поне да поставят Путин в позиция, в която по същество да диктува условията на политическо споразумение.“

Бърнс в четвъртък също разгледа Близкия изток, Китай и други належащи теми за националната сигурност. Той намекна за далечни последици от войната в Украйна, включително в Индо-Тихия океан. Въпреки че първоначално западната солидарност в лицето на агресията на Русия беше отрезвяваща за китайския президент Си Дзинпин, тъй като той обмисляше предприемането на крачки по отношение на Тайван, Бърнс каза, че „най-сигурният начин да отменим това въздействие е да ни видят, че се отдалечаваме от украинци в момента."

снимка: БГНЕС