София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Софийска опера и балет разказва вълнуваща приказка за любовта

С "Лоенгрин" се открива Вагнеровия фестивал

пропускане
1 месецКултура 8 Златина Петкова

На сцената на "Софийска опера и балет" оживява вълнуващата музикална приказка за любовта - приказката "Лоенгрин", разказана от композитора Рихард Вагнев.

Сюжетът на немската опера оплита съдбите на красивата принцеса Елза и смелият рицар Лоенгрин. След като момичето е несправедливо обвинено за убийството на брат си, младият мъж става нейн защитник. Той влиза в битка с Граф Телрамунд, който пък клевети девойката, за да придобие княжеството й. След победата Лоенгрин разкрива чувствата си пред Елза и иска ръката й, но при условие, че няма да го пита кой е и откъде идва. Ако обетът бъде нарушен, те ще се разделят завинаги.

В главната роля на енигматичния рицар се редуват българин и новозеландец - Костадин Андреев и Саймън О' Нийл. О' Нийл се счита за един от най-добрите изпълнители на Лоенгрин на световната.
Операта "Лоенгрин" ще открие и закрие Вагнеровия фестивал, който тази година ще се проведе от 13-и до 23-и юни в столицата.