София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Цветанов: Все по-трудно ще е да се мотивират избирателите

Възмутен съм от дебата, който се водеше в парламента

21 сПолитика 458 Антония Лазарова

Възмутен съм от дебата, който се водеше в парламента. Нивото и съдържанието на разговора не трябва да го има в политическия живот. Видяхме, че от един запис говореха как се гласуват шефове на спецслужби, те не са запознати с нормативната уредба в България.
Така лидерът на Републиканци за България и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов коментира в студиото на "Денят ON AIR" хвърлените бомби в службите.


"Днес чухме в българския парламент за изтичане на информация от определени лица, които са били съветници на министър-председателя. Когато службите предоставят информация на определените ръководители на институциите  - явно споделят с лица, които нямат право на достъп до такава информация", коментира Цветанов пред Bulgaria ON AIR.
Според него отговорност трябва да се търси от човека, който е боравил с информацията  - министър-председателя. Той коментира и темата с "Турски поток".


"Ръководители на институции прокарват пропаганда с руско значение, каквото е "Турски поток". Компетентните органи са разследващите. Ние боравим само с частична информация, която ни се предостави от изказването днес на председателя на ДАНС. При тази политическа криза в страната, ако трябва еднолично да се взема решение за кадровите смени в сектора за сигурност само от изпълнителната власт, ние ще направим още по-голям проблем за националната ни сигурност", посочи бившия вътрешен министър.


В България за две години има само едно редовно правителство, припомни той.
"Когато министър-председател беше Кирил Петков - лично излезе и каза за 70-те дипломати, които бяха изгонени от страната ни. А в коментара преди два дни за смяната на шефове на служби говорят, че те са в услуга на руските интереси. Къде е истината?", попита Цветанов.
Лидерът на Републиканци за България заяви, че след записите е водил разговори с колеги от страната и по думите му става все по-трудно да се мотивират хората да упражнят правото си на глас за друго, различно от ГЕРБ и ДПС по места.


"Виждаме посредствеността в политическия живот. Не чух да се говори за законодателен пакет, за бюджет. Затъваме с всеки изминал ден. Важно е да се види в решенията на "Промяната" къде е ДБ. ДБ има повече политически опит. В момента Борисов се стреми само за неговото оцеляване. Готов е да жертва всичко и затова предложи Мария Габриел", смята Цветанов.


"Президентът е изпълнил своите конституционни правомощия, но не е трябвало да влиза в думите за опорочен мандат и че не трябва да се изпълни, защото това не е негово задължение. Беше ясно, че той е хладен и обиден от нанесеното като изказ от хората, които е създал. Цялата си кампания направиха на гърба на президента. В момента двете формации са до ъгъла. Ако Асен Василев и Кирил Петков дадат заден - ще олекнат сред техните избиратели. Няма да има кабинет с втория мандат. Възможности са третият мандат и действащ служебен кабинет с отлагане на конституционната възможност за съставяне на кабинет с третия мандат”, на мнение е бившият вътрешен министър.