София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Журналист: Въпреки недоволството на ГЕРБ, Бакалов и Денков заявиха, че схемата ,,Нотариуса'' е действала с политически гръб

,,По време на комисията по никакъв начин не беше засегнат въпроса кой седи над Нотариуса''

1 месецПравосъдие 11 Марияна Стойчева

,,Веселин Денков и Ивайла Бакалов разказха доста подробно как може да действа една схема с участието на висши прокурори, високопоставени съдии, най-вече от бившето специализирано правосъдие. Схема, която е почти едно към едно със случая ,,Осемте джуджета'' с основна жертва Илия Златанов- асансьорният производител, също казус, осветен с повече подробности от АКФ- през 2020 година, година преди АКФ да освети схемата на Нотариуса, задейставана срещу Бакалова и Денков. Важно беше това, че те успяха да кажат, въпреки цялото недоволство, най-вече от депутатите на ГЕРБ, че такава схема няма как да действа без политичеки гръб. ''

Това заяви журналистът Борис Митов в ефира на телевизия ,,Евроком'' по отношение на вчерашното изслушване на Ивайла Бакалов и Веселин Денков във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов- Нотариуса. 

,,Денков заяви, че това, което му се е случило с действия от Специализираната прокуратура, той го свързва с третото правителство на Бойко Борисов. Въпреки, че Денков е бил ,,пришит'' по дело като обвиняем за лихварство, доста от свидетелите са питани дали знаят Денков да е спонсорирал протестите срещу Гешев и Борисов през 2020 година'', сподели още той.

,Разказът на Денков изобилстваше от споменаване на негови познати, приятели, които във времето, когато той не е бил в ареста- тогава той е получавал нееднократно предупреждение от свои приятели, че Специализираната прокуратура действа срещу него и , че това не е за подценяване. И ако той не си плати съответните пари, които са му искани, ще се стигне до по-голям проблем. Желанието на депутати да се разнищи казуса ,,Нотариуса'' се свеждаше до това да разберат имената на конкретните приятели на Денков. По никакъв начин не беше засегнат въпроса кой седи над Нотариуса'', каза Митов.

По отношение на въпроса защо бившият вътрешен министър Бойко Рашков не е член на комисията за ,,Нотариуса'', журналистът коментира: 

,,Рашков не се подава на партийни договорки и е напълно неуправляем. Доказал е, че не играе в такива игри. Той не е подходящ за член на комисият. Рашков открито се противопоставя на решения и гласувания от страна на ПП-ДБ. Има самосиндикална линия на поводения. Неговите публични изяви и интервюта по случая ,,Нотариуса'' направиха много повече, отколкото самата комисия до тук.''

По въпроса за случая с наблюдващ прокурор Йордан Петров, който по разследването на срещу и.ф главен прокурор Борислав Сарафов разкри самоличността на ,,защитен'' свидетел, Митов коментира:

,,Абсолютно скандален случай- наблюдаващ прокурор по няколко висящи разследвания, ключови, съдържащи съмнения за корупция по най-високите етажи на държавното обвинение, по съдебната власт въобще, да излезе в ефир и да разгласи тайната самоличност на ключов свидетел, защото бил съмнителен и спорна история, това е достойно да бъде обект на сериозна проверка за наличие на престъпление''.