София 3 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 8 °C
Варна 5 °C
Бургас 7 °C
Начало Новини Предавания На живо

27 януари – памет за жертвите на Холокоста

75 години от освобождението на нацисткия концлагер Аушвиц-Биркенау

27 януари – памет за жертвите на Холокоста

75 години от освобождението на нацисткия концлагер Аушвиц-Биркенау

2 месецаИстория 512 Боряна Райчева


Всяка година на 27 януари ЮНЕСКО отдава почит на жертвите на Холокоста и потвърждава постоянния си ангажимент за борба с антисемитизма, расизма и други форми на нетърпимост, които биха могли да доведат до целенасочени актове на насилие срещу определени групи хора. На 27 януари се навършва годишнина от освобождението на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау с помощта на съветските войски през 1945 г. 
През ноември 2005 г. този ден беше обявен от Общото събрание на Организацията на обединените нации за Международен ден за възпоменание на Холокоста.

Холокостът засяга дълбоко страните, в които са извършени нацистки престъпления. Оставя последици в много други части на света. Седем десетилетия по-късно държавите-членки споделят колективна отговорност за справяне с последиците от трагедията, поддържане на ефективна политика на паметта, грижа за исторически обекти и насърчаване на образованието, документацията и изследванията. Тази отговорност включва запознаване с причините, последствията и динамиката на подобни престъпления, за да се засили противопоставянето на младежта към идеологията на омразата. 

През 2020 г. ЮНЕСКО организира поредица от събития по случай 75-годишнината от освобождението на нацисткия концлагер Аушвиц-Биркенау. Научната конференция и възпоменателната церемония ще се състоят на 22 януари 2020 г. в централата на ЮНЕСКО. В допълнение към това ще бъдат организирани изложби в Париж, както и редица други събития на Бюрото на ЮНЕСКО по света.