София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

7 млн. годишно са смъртните случаи от тютюнопушенето

Еврокомисарят по здравеопазването честити Световния ден без тютюнопушене

7 млн. годишно са смъртните случаи от тютюнопушенето

Еврокомисарят по здравеопазването честити Световния ден без тютюнопушене

12 месецаЗдраве 6 Боряна Райчева


На глобално равнище цифрите са стряскащи – всяка година има повече от седем милиона смъртни случаи, свързани с тютюнопушенето. Това коментира еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

Той е цитиран в прессъобщение на Еврокомисията по повод на Световния ден без тютюнопушене, който ще се отбелязва в петък - на 31 май.

Според комисаря ЕС работи усилено, за да предпази гражданите от вредните последици от употребата на тютюн.
„ЕС и неговите държави членки са активни поддръжници на глобалния здравен договор — Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация“, коментира той.

По думите му една от ключовите мерки в борбата на ЕС срещу незаконната търговия с тютюневи изделия са Европейските системи за проследяване и защитни елементи. Те вече функционират от 20 май.

„Това означава, че потребителите скоро ще видят новите маркировки за проследимост на пакетите с тютюневи изделия, които ще бъдат поставяни наред с изискващите се защитни елементи“, поясни Андрюкайтис.

Сред останалите мерки са „регулирането на тютюневите изделия, ограничаване тона свързаните с тях трансгранична реклама, популяризиране и спонсорство, подкрепата на държавите членки при създаването на зони без тютюнев дим, както и регулирането на данъците върху тютюневите изделия“.

„Навреме сме постигнали резултати във връзка с всички изисквания, определени в Директивата за тютюневите изделия, като сме създали система за докладване на продуктите и консултативна група по въпросите на ароматизаторите“, гласи посланието на здравния комисар на ЕС.

Според него целта е мерките да помогнат на пушачите да спрат да пушат или на първо място изобщо да не започват да пушат: „Разчитам на нашите държави-членки да помогнат за постигането на общите ни цели“.