София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Адв. Екимджиев: Вместо да се занимава с пандемията, държавата раздаваше плажове на Марешки

"Трябваше да бъдат взети необходимите адекватни мерки, които бяха предвидими"
1 мЕвроком 1343

„Не се мисли, импровизира се, действа се на пожар. Заповедта на министъра на здравеопазването за ”зелените коридори” за пазаруване от възрастни хора е дискриминационна. Тя повдига и ред въпроси, сред които е и този – има ли право министърът да издава такава заповед. От чисто формална гледна точка е и съмнително дали е юридически издържана“, заяви адвокат Михаил Екимджиев в ефира на БНР.

„Всеки пациент, който не е получил медицинска помощ заради хаоса с управлението на епидемията в страната, може да съди държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург”. Екимджиев напомни, че Българската конституция изисква от държавата да гарантира живота на гражданите:

"Когато лекарите не достигат това може да доведе до ситуация, в която пациентите да бъдат поставени в нечовешко и унизително отношение, което е абсолютно забранено, както от Конституцията, така и от Конвенцията за правата на човека."

„Вместо да следва добрите примери в управлението на пандемията, държавата се занимаваше със сделки за самолети и кораби и раздаваше плажове на Марешки. Трябваше да бъдат взети необходимите адекватни мерки, които бяха предвидими и биха намалили напрежението, вместо това наблюдавахме арогантно безхаберие, занимаване с битовизми и уреждане на лобистки кръгове, което продължава и сега. Моето лично усещане е, че за да се намали вероятността от протести, се поема риска да ни се стовари и хуманитарна, и икономическа криза."