София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

АЕЖ: Разочароващ е провалът на СЕМ да избере генерален директор на БНТ

Асоциацията на европейските журналисти приканва членовете на СЕМ да направят преоценка на начина си на работа

22 мОбщество 422 Александра Манолкова

Снимка: Булфото

Крайно разочароващ е провалът на Съвета за електронни медии (СЕМ) да избере генерален директор за Българската национална телевизия (БНТ), след като това бе най-важната му задача след промяната на състава му. Очакваше се да има избран директор, но членовете на СЕМ не успяха да се обединят зад нито един от претендентите.  Въпреки трите гласувания и осемте кандидата, избор не беше направен. Това написаха от Асоциацията на европейските журналисти за медиите.

Ето какво написаха още от АЕЖ:

С неумението си да вземе решение, Съветът на практика остави на поста досегашния генерален директор, който при гласуванията получи четири гласа „против“ и само един „за“. При тази ситуация, след като е получил вот на недоверие от четири от пет гласа, не е редно да се смята, че г-н Емил Кошлуков има мандат да управлява телевизията, дори като временно изпълняващ длъжността. По тази причина го призоваваме да се оттегли и друг да управлява телевизията до провеждането на нова процедура, която би трябвало да се организира от СЕМ в спешен порядък.

Асоциацията на европейските журналисти приканва членовете на СЕМ да направят преоценка на начина си на работа и да положат усилия, за да деблокират дейността на институцията. Това е и очакването на обществото към тях – те да работят за по-добра медийна среда, а не да обслужват политически интереси на онези, които са ги изпратили в съвета.