София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Акад. Денков няма да поиска оставката на министъра на енергетиката

"Заглавието, което видях - "трудно, но изпълнимо", е вярно"

14 сПолитика 412 Елизара Георгиева

Министър-председателят акад. Николай Денков бе категоричен, че няма да поиска оставката на енергийния министър Румен Радев, който по-рано днес направи изказване, че споразумението между правителството и миньори и енергитици е "трудно, но постижимо".

"Няма за какво да му искам оставката. Това е човекът, който трябва да свърши огромната част от работата, която предстои през следващите месеци", заяви Денков. 

"Заглавието, което видях - "трудно, но изпълнимо", е вярно. Оттам нататък имаше грешни интерпретации. Естествено, че е трудно, ако беше лесно, щеше да бъде вече направено", бяха думите на премиера пред журналисти в парламента. 

"Винаги сме казвали едно и също нещо. За да започнат преговори с Брюксел трябва да са внесени документи. Няма как да преговаряме за Териториалните планове, ако не сме ги внесли. Затова обяснявам, че няма как да ги изтеглим, защото няма да има за какво да говорим с Брюксел. С Брюксел не се договаря "аз мисля едно, те друго". Вкарват се документи, четат се от експерти и се обсъджат конкретни текстове. Процесът на преговорите започва с внасянето на плановете на 30 септември, когато те заминаха за Брюксел. Ние преговаряме с ЕК. Срокът за преговорите е до 31 декември, срокът за предоговаряне на ПВУ е 30 ноември, след което има един месец, в който държавите членки трябва да се произнесат", обясни Денков.