София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Андронов: Финансовата криза от COVID-19 ще е по-тежка от тази през 2008

Внасят предложението за мораториум по плащанията на кредитите за одобрение в БНБ

Андронов: Финансовата криза от COVID-19 ще е по-тежка от тази през 2008

Внасят предложението за мораториум по плащанията на кредитите за одобрение в БНБ

2 месецаИкономика 6 Ивана Иванова


Търговските банки са готови с предложенията си за мораториума върху плащането на кредитите. То ще позволи отсрочване на плащането дълга след известно време, включително и лихвата и главницата. Предстои БНБ да одобри условията и мярката да започне да се прилага до дни. Това каза председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов

Граждани и фирми, които изпитват затруднение заради пандемията, ще могат да платят задълженията си по-късно. Ползвателите трябва да са с добро кредитно досие – например да не са закъснявали с вноските си. Мораториумът няма да важи за кредитите, взети след влизането й в сила. Той няма да обхване фирмите, които дават бързи кредити.

Хората, които имат застраховки на кредитите си, ще могат да избират дали да се възползват от тях или мораториума. "С мораториума даваме възможност на онези хора, които минат през труден период, да не им се развали кредитната история. Изборът е много важен. Трябва да имаш предвид колко високи са шансовете ти да се справиш с предизвикателствата“, уточни той.

Председателят коментира още, че кризата с COVID-19 ще донесе по-големи финансови щети, отколкото глобалната финансова такава през 2008 г.