София 5 °C София 5°C - ясно небе Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - разкъсана облачност Варна 6 °C Варна 6°C - предимно облачно Бургас 8 °C Бургас 8°C - разкъсана облачност

Антон Дончев в "Часът на избора": Най-страшното е нашият отказ да си решаваме съдбата (ВИДЕО)

Легендарният писател с отговори на най-важните въпроси пред Албена Белянова
24 мЕвроком 388

Не е облакът пандемията. На хоризонта се появи черен облак, очаква се, че от него ще има гърмежи, че камъни ще валят нагоре-надолу. Всъщност от тази гледна точка пандемията си свърши работата. Въпреки че падането на градушката, на светкавиците, бяха значително по-малко от това, което се предсказваше. Но пандемията като облак има една друга ужасяваща функция - спира светлината на слънцето. С тези думи започна разговора между писателя Антон Дончев и водещата на "Часът на избора" Албена Белянова.

"Този облак хвърли такава сянка върху Земята, спря по такъв начин слънчевото излъчване, че ние сме друга планета. И последствията от тази сянка ще бъдат много по-големи, отколкото дъждовете, градушките. Слънчевата светлина е животът на Земята", допълни той.

"От една страна пандемията показа, че човекът е стадно животно, както и че той е създаден да общува с други хора. Пандемията извърши точно противното на това, за което е създаден човек - разкъсване на връзките между хората. Много тежко разделяне. Социалните мрежи доказаха, че в нашата ситуация играят не огромна роля, а до голяма степен я създават. Другият проблем, който пряко засяга Вашата телевизия, е времето, което се отделя да се говори, да се страхуваш", коментира той.

По думите му има една валута, която важи в цялата Вселена. "Тази, която я познаваме и тази, която не я познаваме. На всяко живо същество, което се роди му се отваря една банкова сметка и вътре му се слагат секунди, минути, часове, с които той разполага. За какво ще ги даде, за какво ще плати, си е негова работа. Какво направихме ние с пандемията - огромни средства, часове, дни и месеци човечеството отделя, за да заплаща проблема пандемия".

Антон Дончев е автор и на романа "Време разделно". "Единственият случай, в който съм вложил дневник е дневникът за написване на "Време разделно". Аз бях в особено състояние, бях болен от тежки бъбречни кризи и как съм писал, си е моя работа. В този дневник са документирани сцените, а горе в дясно има номера на Псалома, който съм чел. Там на първа страница започвам романа с думите "Час на избора, време разделно, залезът заприлича на изгрева и Маноил и неговите 100 братя". 

"Никой наш избор няма да реши проблема на развитието. Аз Ви предсказвам, че ни очакват много избори. Всичко е политика, изборите тази година ще изиграят някаква роля, но по никакъв начин не са категоричен избор на пътя на българския народ. Обстановката, в която живеем, времето, в което живеем, ще се променя по един невероятен начин и Боговете ще си хвърлят заровете и ще гледаме какво се пада. Проблемът за избора, основния в живота на човека и на човечеството. Най-страшното е отказът от нас хората да си решаваме съдбата", добави Дончев.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!