София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Арх. Влади Калинов: На „Струма“ виждаме поредния парадокс – държавата против законите

"Този път не е поддържан както трябва - маркировки, мантинели и т.н", добави той
21 сПолитика 392 Николай Парашкевов

"Поредният парадокс за това, че е възможно нещо да се прави от държавата, а да е брутално срещу законите, които искаме всички останали да спазват", това каза пред БНР арх. Влади Калинов, директор на ДНСК, във връзка с информацията, че отсечката от АМ "Струма", където се случи тежкият пътен инцидент с македонския автобус, при който загинаха 45 души няма Акт 16.

Той уточни, че Акт 16 не е решение на проблемите със състоянието и качеството на пътя, но всеки обект, подлежащ на строителство, не може да бъде въведен в експлоатация без тази документация:

"За съжаление държавата си е позволявала такива неща. Вече 14 години този строеж (отсечката от АМ "Струма" - б.р.) се използва, без да е въведен в експлоатация", коментира той.

Той подчерта, че един път не става магистрала само с промяна в маркировката:

"Когато правиш подобни действия, трябва да изследваш всички параметри на този път - всички завои, дължини на завоите, наклони - хоризонтални и вертикални, напречните профили на пътя, всъщност това е виражът. Ако определим, че този път ще бъде магистрала, това означава, че по сегашните закони там трябва да можем да се движим със 140 км/час. Това не е възможно да се случи при физическите параметри, които този път притежава. При 140 км/ч задължително ще се пребие някой там". 

Той посочи, че през 2013 г. е издадено разрешение за увеличение на максималната скорост в този участък и тя от 90 км/ч става 120 км/ч.

Арх. Калинов подчерта, че качеството на пътната настилка на в участъка е отлично и в момента, но изтъкна, че проблемът е в последващото поддържане:

"Този път не е поддържан както трябва - маркировки, мантинели и т.н".

Арх. Калинов обясни, че, ако сега се издаде Акт 16 на този път, би означавало да започнат сега да текат гаранционните срокове:

"Ще трябва да се направят законодателни промени от бъдещия парламент, които да уредят този въпрос. За да могат да се регламентират пропуските, които държавата е допуснала".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!