София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Асен Балтов: Има проблем с медицинските изделия в "Пирогов"

Лъчезар Иванов: Не може всички лекари да получават еднакви заплати

Асен Балтов: Има проблем с медицинските изделия в "Пирогов"

Лъчезар Иванов: Не може всички лекари да получават еднакви заплати

1 месецЗдраве 352Златина Петкова


За проблеми, свързани с недостиг на медицинските изделия в "Пирогов" спомена директорът на лечебното заведение Асен Балтов. Балтов обясни, че откакто е стартирала кризата с коронавируси в Китай доставчиците на изделия, като маски, кърпели ръце и обяснявали, че няма а откъде да внесат консумативи.

По думите на директора на "Пирогов", за да се избегнат подобни случаи, трябва да се работи в посока на това да се прилагат клинични търгове, тези свои виждания Балтов изтъкна по време на  дискусията на тема "Управление на съвременното здравеопазване - предизвикателства и добри практики."

Част от останалите присъстващи застанаха пък зад тезата, че въвеждането на новите здравни карти може да доведе до пълен фалит общинските болници. Представителите на тези лечебни заведения обясниха, че при тях ситуацията е плашеща, голяма  тях част от   тях са пред пореден протест. 

Д-р Лъчезар Иванов, от своя страна, засегна темата за клиничните пътеки, като обясни, че следва отделните дейности в болниците да бъдат с различни коедшфициенти и по този начин да се заплащат, според тяхната сложност. Относно протестите в общинските болници, Иванов заяви, че проблемите на всяка общинска болница са различни. Трябвало също да се прецени каква е тежестта на всяка общинска болница, защото имало такива, в които з анесец се правели само по 6-7 операции.

Дебатът, който се проведе, беше част от проекта „Най-добрите болници“.