София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

Асен Василев: Върнати са едва 34 млн. от несъбраните около 700 млн. лв. от хазарт

Министърът определи това като колосална сума
22 сОбщество 367 Николай Парашкевов

"34 милиона лева са върнатите по съдебен ред към края на юни от несъбраните от държавата около 700 милиона лева от хазарт", това съобщи по време на парламентарния контрол служебният финансов министър Асен Василев.

Общата несъбрана сума от хазарт е 556 872 283 лева и 136 236 978 лв. лихви.

Министърът определи това като колосална сума.

„Други 241 милиона лева са потвърдени на първа инстанция в съда, но са в процес на обжалване“, уточни той.

Василев се позова на доклад на Агенция Държавна финансова инспекция,  в който се посочва, че за проверявания период Агенцията по хазарта не е търсила тези пари и е налице заплащане на по-ниски такси от дължимите:

„Тоест не само, че не са търсени парите, а има активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани! Това е предоставено на прокуратурата“.

Финансовият министър Асен Василев бе категоричен, че Комисията по хазарта не е упражнила контрол, както и че контролът върху нея е бил занижен:

„Що се отнася до вътрешната проверка, както знаете, Комисията по хазарта беше закрита, всички хора бяха разпуснати и дейността беше прехвърлена на друго място. Това, според мен, не е случайно. То е направено, за да няма проследимост кой какво е правил. Но, за щастие, прокуратурата се надяваме да си свърши работата, тъй като тя може да проследява лица извън Министерство на финансите“.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!