София 14 °C
Велико Търново 15 °C
Пловдив 18 °C
Варна 12 °C
Бургас 14 °C
Начало Новини Предавания На живо

Барние: ЕС се готви за Брекзит без търговско споразумение

"Никой не бива да подценява практическите, икономическите и социалните последици"

Барние: ЕС се готви за Брекзит без търговско споразумение

"Никой не бива да подценява практическите, икономическите и социалните последици"

48 сЕвроком 764


Европейският съюз се готви за изтичане на преходния период след Брекзит без търговско споразумение с Великобритания, заяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние след поредния кръг от преговори с британските представители, предаде Reuters.

След осмия кръг от преговорите за ново търговско споразумение с Великобритания в Лондон Мишел Барние заяви, че ЕС е демонстрирал гъвкавост във връзка с британските искания в сферата на риболова, във връзка със Съда на Европейския съюз, както и в други области,

"Въпреки това Великобритания не демонстрира същото поведение по отношение на фундаментални принципи и интереси на ЕС. Все още са налице значителни разногласия в сфери от основен интерес за ЕС", изтъкна Барние.

"Никой не бива да подценява практическите, икономическите и социалните последици на сценарий без споразумение. В същото време ЕС засилва подготовката си за всички възможни сценарии за 1 януари 2021 г.", каза още Барние.

Великобритания и ЕС трябва да преодолеят разногласията си в няколко сфери, за да постигнат търговско споразумение, заяви днес главният преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост след поредния кръг преговори за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел.