София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Безопасно ли е боядисването на вежди и мигли?

Безопасно ли е боядисването на вежди и мигли?

5 месецаЛюбопитно 43 Боряна Райчева


Красиво рамкираните очи придават изящество и оформят лицето, балансирайки пропорциите му. Не е изненадващо, че жените, за да подобрят външния си вид, не само подчертават веждите и миглите всеки ден, но и прибягват до по-постоянни методи, като боядисване. Но наистина ли е безопасно и здравословно?

Има няколко мита за боядисването на веждите и миглите. Например, мнозина смятат, че всички косъмчета могат да окапят от зле направена процедура. Още по-враждените мнения твърдят дори, че след такава процедура можете да загубите зрение. Е, наистина би трябвало да пропуснете всички предупредителни сигнали, за да се случи това. Защото при употребата на перманенти оцветяващи продукти винаги трябва да се ръководите от основния принцип - направете тест за алергия задължително.

Къна? Натурална!

Най-често използваното средство за тази цел е къната - натурален прах от листата на растението Lawsonia inermis. Това е храст, растящ в райони с горещ климат, съдържащ червено багрило, което има силата да се комбинира с кератин, намиращ се в човешката коса и кожа. Процедурата с нея наподобява домашното боядисване на косата - прахът трябва да се смеси с водороден прекис или специален активатор в неметален съд и да се нанася с гребен върху оформени вежди или подготвени мигли. След определен период от време (обикновено 5 до 15 минути, всичко зависи от желания интензитет на цвета) препаратът просто се отмива с влажен памучен тампон. На веждите цветът се задържа до две седмици, докато на миглите - до месец. Каната на Fito Козметик е напълно естествена, не натоварва и не отслабва косъма по никакъв начин, така че боядисването може да се повтаря редовно всеки път, когато пигментът започне да избледнява. 

Е, но дали всички козметични продукти от този тип имат състав, получен изключително от природата? А къната антиалергична ли е?

Боядисването на веждите и миглите не е за всеки

За съжаление, къната може да е алергична. Затова всеки път, когато купувате нова и смятате да я използвате около очите си, правете тест. Нанесете малко количество от сместа (буквално петно, не по-голямо от монета от една стотинка) върху кожата зад ухото, на китката или свивката на лакътя. Задръжте за 5-10 минути и след това измийте. Наблюдавайте това място през следващите 24 часа. Ако всичко е наред можете да прилагате и на желаните места. Ако обаче усетите сърбеж или се появят червени петна, преустановете по-нататъшни стъпки.

Противопоказания за къна:

  • алергия към някоя от съставките;

  • възпаление на окото и околностите му;

  • ечемик;

  • подути и зачервени клепачи;

  • рани в областта на веждите и миглите;

  • прясно оформени вежди;

Правете избора си внимателно и след достатъчна проверка на състава, тъй като има производители, които добавят и някои химични компоненти, потенциално опасни за здравето.