София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Бившият ректор на НАТФИЗ за уволнения доцент от УНСС: Това е нападение срещу академичната автономия

"Проблемът със свободата на словото в България е изключително тежък"
14 сОбщество 166

Проблемът със свободата на словото в България е изключително тежък. И пример за това е уволненият преподавател от УНСС доц. Мартин Осиковски заради негови твърдения за политическа агитация в учебното заведение. Това заяви пред медиите проф. Любомир Халачев, бивш ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и член на ИБ на ПП АБВ. Той определи случая като изключително силно нападение срещу академичната автономия.

Случаят нашумя, след като На 2 април, точно преди изборите за парламент, премиерът, лидер на ГЕРБ и тогава кандидат за депутат Бойко Борисов, отиде в УНСС, срещна се с ректора и публикува снимки в профила си във Фейсбук.

Висшите учебни заведения в България са единствените места, в които има такъв тип автономия. Те са независими. Би трябвало да използват тази независимост, за да могат да образоват своите студенти на политическа независимост, коректност, търпимост, желание на общуване по друг начин в условията на една демократична държава“, посочи проф. Халачев.

Той коментира, че ако продължава това отношение към работата на университетите, след време ще се радваме на 112-ото място, на което сме сега, по свобода на словото.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!