София 14 °C
Велико Търново 15 °C
Пловдив 18 °C
Варна 12 °C
Бургас 14 °C
Начало Новини Предавания На живо

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ТЕКСТИЛНИ КОМПОЗИЦИИ

"Да твориш в Родопите" е под патронажа на президента на Република България
пропускане

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ТЕКСТИЛНИ КОМПОЗИЦИИ

"Да твориш в Родопите" е под патронажа на президента на Република България

5 годиниКултура 154 Боряна Райчева


Президентът на България Росен Плевнелиев откри благотворителната изложба „Да твориш в Родопите“. Проектът има за цел да разкрие нови работни места за млади жени от малцинствени групи в района на Западните Родопи и създава условия за осигуряване на доходи и дългосрочна заетост.
Експозицията включва 15 уникални текстилни композиции. Всяка една от тях съдържа над 150 цвята и между 480 000 и 780 000 възела. Автор на художествената изложба е Робърт Барълов, а експонатите са изработени от участници в проекта „Обучение по практически и пазарно ориентирани занаяти за хора в неравностойно положение и повишаване на заетостта и възможностите за икономически просперитет в слаборазвит район като Западните Родопи“.
За първи път произведение на изкуството и килим са създадени едно към едно, включително и със светлосенките.
Със средствата от продажбата на експонатите ще бъде учреден фонд за обучение и развитие на устойчива заетост за жени в неравностойно положение в Родопската област.
Изложбата се показва за пръв път в столицата в Музея за история на София. След това уникалната експозиция ще бъде показана във Великобритания и САЩ.