София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

Български професор от Харков: Щом руснаците стрелят по нас, ние ще стреляме по тях

"Американците ни забраниха да стреляме с техни оръжия, но не ни забраниха да стреляме с нашите"

4 сВойна 855 Калоян Ненчев

"Вече няма ежедневни бомбардировки, те идват от Белгород. Стрелят по граждански обекти, както преди няколко дни. Остави областта без ток. Ситуацията е поносима, през нощта можем повече да спим. Преди от 22:00 до 06:00 имаше непрекъснати бомбардировки, но отблъснахме руснаците чак до границата.", заяви в ефир проф. Михаил Станчев, завеждащ катедра "Нова и най-нова история" в Харковския университет.

"Американците поставяха условия с това че няма да стреляме по руска територия с техни оръдия, HIMARS, но никой не ни е забранил с нашите. Когато руснаците удариха топлоцентралата ние ударихме Валуйки, Белгородска област. Така че стреляме и най-вероятно ще продължим. Щом те стрелят по нас ние ще стреляме по тях, но с нашите оръдия, с американските - не", допълни той.

"Те изпитват проблем с мобилизациите, макар че Путин подписа указ за 137 хил. руснаците не искат да воюват. Шефът на ЧВК "Вагнер" агитира сред затворниците. Знаете, че затворниците не трябва да сътрудничат с официалните власти. По някои данни руснаците са мобилизирали от 6 до 11 хил. затворници, не знам колко стават като войници, но това вече го имаше през 2014 г., когато Янукович пусна затворниците в Донбас. Те започнаха да грабят и насилват и това се даваше като действие на украинците", посочи професор Станчев.