Бляскава премиера на мюзикъла „Клетниците“ в Софийската опера

Революционен патос, барикади, великолепни артисти и над 20 минутен аплауз

2 месецаКултура 39

Снощи в Софийската опера и балет се състоя премиерата на най-известния мюзикъл в света - „Клетниците“ , по музика на композитора Клод-Мишел Шьонберг и либрето на Ален Бублил.

Триумфът му продължава четири десетилетия, а от вчера София се превръща в новата европейска дестинация за неговите почитатели.

След огромния успех на „Мамма Миа!“, първият ни оперен театър представя ново хитово заглавие и включва в репертоара си през този сезон най-популярния мюзикъл в света - „Клетниците“, създаден по едноименния роман на Виктор Юго.

Мащабната постановка е дело на режисьора Пламен Карталов, поставил най-успешните мюзикъли у нас, сред които „Цигуларят на покрива“, „Сънсет булевард“, „Мамма Миа!, „Фантомът на операта“. С нея той сбъдва мечта от 1987 г., когато за първи път взема правата от продуцента Камерън Макинтош, но липса на средства спират проекта. 32 години по-късно, българската премиера вече е факт.

В петъчната вечер софийската публика аплодира на крака повече от 20 минути великолепната игра и вокални изпълнения на актьора и музикант Влади Михайлов (Жан Валжан), поп певеца Орлин Павлов ( инспектор Жавер), джаз, поп и мюзикъл-певицата Весела Делчева (Фантин), актьора Николай Сотиров (Епископа), прекрасната млада и талантлива Ани Вутова (Козет). Впечатляващо беше представянето на целия състав, сред които Мадам и Мосю Тенардие, изиграни от Юлиана Тодорова и Пламен Гранжан, както и на най-малките звезди на мюзикъла – 8-годишният Антон Петров – в ролята на Гаврош и 10-годишната Анжелина Денчева – в ролята на малката Козет.

Екзалтираната публика определя мюзикъла като „“Разтърсващ!“, „Силно въздействащ!“, „Емоционален!“, „Докосващ сърцата и душите!“, „Повдигащ духа!“, „Даващ надежда!...

Следващите представления на „Клетниците“ в Софийската опера са на: 7, 8, 10, 11, 12, 13 декември 2019 г. от 11 ч. И 19 ч. и на 9, 10, 11, 12 януари 2020 г. от 19 часа.

За организирани посещения на ученици за сутрешните представления има преференциална цена от 15 лв.

ОЩЕ ОТ Култура

Почина британският комик Тери Джоунс

Актьорът е починал след дълга битка с рядка форма на деменция

5 дниКултура

125 години Гео Милев и човекът преди всичко

Представиха изложба за живота и творчеството на поета

12 дниКултура

125 г. от рождението на Гео Милев

Той остава в българската история като гениален поет и литературен критик

12 дниКултура