София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Борис Джонсън с нов опит да си осигури предсрочни избори

Той ще поиска по-късно днес Камарата на общините да гласува за предсрочни избори
пропускане

Борис Джонсън с нов опит да си осигури предсрочни избори

Той ще поиска по-късно днес Камарата на общините да гласува за предсрочни избори

7 месецаПолитика 15 Боряна Райчева


Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще се опита днес отново да свика предсрочни избори, докато лидерите на ЕС се подготвят да подкрепят поредното забавяне на Brexit, само дни преди крайния срок за напускане (31 октомври), предаде БГНЕС.

Джонсън беше принуден да се откаже от обещанието си да напусне Европейския съюз на 31 октомври, след като британските депутати гласуваха той да поиска повече време, докато те обсъждат условията за развод, които той постигна с Брюксел.

Посланиците на ЕС ще се срещнат днес, за да обсъдят искането му за забавяне на Брекзит до 31 януари. Планът ще позволи на Великобритания да излезе от ЕС по-рано, ако парламентът ратифицира споразумението за напускане, казаха източници от Брюксел пред АФП. Държавите-членки вече са приели принципно забавяне, за да избегнат риска от срив и безредици, но някои държави, най-вече Франция, поставят под въпрос колко време трябва да бъде отлагането.

По-късно днес Джонсън ще поиска Камарата на общините да гласува за предсрочни избори, които той иска да насрочи на 12 декември - след като депутатите имат време да ратифицират сделката за Brexit. Той вероятно отново ще претърпи поражение, както и при двата си предишни призива за избори, коментира АФП. Джонсън се нуждае от подкрепата на две трети от 650-те депутати, но няма дори обикновено мнозинство, пише агенцията.