София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Борисов: Години наред съм обичал хората, но фискалната рамка е била по-важна (ВИДЕО)

Мерките срещу коронавирус, обобщени на заседание на Министерски съвет
5 сЕвроком 468

Уважаеми господа от опозицията, вие не може да ми говорите, че искам да купя избори, като се грижа за хората. Това каза на извънредното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, публикувано в официалния му профил във фейсбук.

"Години наред пак съм ги обичал, но фискалната рамка е била по-важна за пътя на България. Затова съм го правил. Сега трябва да запазим хората и икономиката

Правителството продължава с подкрепата си за всички български граждани. С 300 милиона лева ще се обезпечат нуждите на хората с увреждания от лични асистенти за 2021 г. Така ще се гарантира, че най-нуждаещите се деца и пълнолетни хора с увреждания ще имат достъп до личен асистент съобразно индивидуалната им потребност.

"В държавния бюджет за следващата година по Закона за личната помощ са предвидени 214,6 млн. лв.. Паралелно с това заделяме и 85 млн. лв. за асистентска подкрепа по Закона за социалните услуги. Така ще се осигурят допълнителна подкрепа за около 80 000 души с увреждания.

На днешното заседание бяха одобрени и промени в Закона за хората с увреждания. Те ще дадат възможност на НЗОК да предоставя помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания от 2022 година. Ще се осигури и по-дълъг времеви хоризонт за подготовка на институционализирането на Държавната агенция за хората с увреждания към МС", уточни още той.